Noodsituatie in Soedan 

Help mensen op de vlucht. Geef voor onderdak, veiligheid en basisvoorzieningen.

UNHCR gaat zorgvuldig om met persoonsgegevens. Bekijk onze privacy verklaring voor meer informatie.

In Soedan zijn hevige gevechten uitgebroken, waarbij er meldingen zijn van burgers die gedood en gewond zijn geraakt in meerdere delen van het land.

Mensen worden gedwongen te vluchten door de zware gevechten. Zij komen aan in naburige landen, waar ze dringend hulp nodig hebben.

In Tsjaad zijn de noodteams van UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, ter plaatse om nieuw aangekomen vluchtelingen te ontvangen en levensreddende steun te bieden. Ten minste 20.000 vluchtelingen zijn de grens overgestoken naar Tsjaad, waarbij er nog meer verwacht worden in de komende dagen.

In Zuid-Soedan zijn UNHCR-teams, met partners, bij grensovergangen om nieuwe aankomsten te monitoren – voornamelijk Zuid-Soedanese vluchtelingen die terugkeren – en hulp te bieden.

Er zijn ook berichten over mensen die zich verplaatsen naar Egypte en andere landen in de regio, waar UNHCR zich voorbereidt om te helpen.

Deze mensen moeten beschermd worden. Zij hebben onderdak, veiligheid en basisvoorzieningen nodig.

We hebben jouw hulp nodig om meer te doen. Doneer vandaag nog.

De buurlanden van Soedan die getroffen zijn door deze nieuwe noodsituatie, hebben al veel mensen opgevangen die zijn gevlucht voor eerdere conflicten en crises. Het is dringend nodig om deze mensen te helpen met levensreddende ondersteuning, nu er opnieuw een grote groep vluchtelingen en ontheemden is ontstaan als gevolg van het recente geweld in Soedan.

Foto: © UNHCR/Charlotte Hallqvist